Díl 13. Co už dokáže čtyřměsíční dítě?

Datum publikace: 02.07.2010

Kategorie: První rok miminka

Když jste byla ve 4. měsíci těhotenství, možná si toho spousta lidí ani nevšimla. Dnes už Vaše miminko, kterému budou 4 měsíce, nemá nikdo šanci přehlédnout! 

Veselý tvoreček

S čtyřměsíčním miminkem je už opravdová zábava. Jen se na něho podívejte! Zkoumavě si prohlíží své ručičky, otáčí jimi a cumlá si prstíčky, nejraději z nich má svůj paleček. Vesele bouchá do hraček, které jste mu zavěsili nad postýlku, do ohrádky, nebo do kočárku. Ne vždy se mu podaří do hračky ručičkou trefit, a proto se tolik raduje, když to vyjde. Umí už poměrně širokou stupnici nejrůznějších zvuků. Když leží samo v postýlce, brouká si. Jakmile ho samota omrzí, začne vydávat nespokojené zvuky, které postupně přerostou v pláč, pokud mu nezačnete dělat společnost. Někdy to dokonce může vypadat, jako že se miminko lituje, protože se cítí opuštěné. Když za malým samotářem přijdete, odmění Vás svým krásným bezzubým úsměvem, neboť je rádo, že Vás zase vidí. (Pokud mu ale bude připadat, že jste ho nechali příliš dlouho v osamění, připravte se na to, že Vám místo úsměvu pořádně vynadá. Utiší se poté, co ho vezmete do náruče a chvilku ponosíte, nebo mu dáte napít. Takto malé děťátko odpouští všechny prohřešky jako mávnutím kouzelného proutku. V budoucnu to tak snadné nebude!) Jeho úsměv už dlouho tak bezzubý nebude. U některých čtyřměsíčních miminek už najdeme první zoubky, což je, jak jsme zmínili minule, znamení, že už může začít konzumovat také jiný druh stravy, než je mateřské, případně umělé, mléko.           

První příkrmy

Na trhu se setkáte s poměrně bohatou nabídkou příkrmů pro nejmenší.           Tyto lahůdky se prodávají v malých skleněných lahvičkách. Koupíte je běžně v obchodech nebo v lékárnách, ovšem v lékárnách bývá jejich cena až o třetinu vyšší. Nejvýhodnější je využít akčních cen hypermarketových řetězců. Zásoby však pořizujte s rozmyslem. Ještě přeci nevíte, který druh příkrmu bude Vašemu drobečkovi chutnat. Pro děti od ukončeného 4. měsíce jsou běžně k dostání jednopruhové (jablečné), případně dvoudruhové (například kombinace jablko- meruňka nebo jablko-hruška) ovocné přesnídávky, dále pak jednopruhové zeleninové příkrmy (mrkev, brokolice, květák) a výjimečně některá hotová jídla. Vícedruhová jídla jsou určena pro starší děti. Údaj o věku dítěte, pro které je příkrm určen, najdete v rohu obalu. Maminky často vedou spory, zda je zdravější připravit dítěti zeleninu podomácku, anebo ji jen ohřát již upravenou v zakoupené lahvičce. Na tuto otázku bohužel neexistuje zcela jednoznačná odpověď. Doma vyrobené příkrmy jsou sice levnější, dají však více práce. Záleží na Vás. Většina rozumných maminek řeší situaci tak, že má vždy nějakou lahvičku v zásobě. Obvykle však dětem samy vaří.       

Mějte trpělivost!

Přejít z mléka na jinou stravu není vůbec jednoduché. Miminko musí tomuto způsobu přijímání potravy přijít na chuť. Může se stát, že mu ovocná přesnídávka nebude vůbec chutnat, kdežto mrkev ano. Když miminko krmíte, dávejte mu na lžičku jen malé dávky příkrmu. Nechte ho, ať nový nástroj dle libosti prozkoumá. Připravte se na to, že si během krmení bude dávat do pusinky ručičku a vše kolem Vás na sebe vezme barvu příkrmu. Pokud miminku podávané jídlo nebude chutnat, v žádném případě mu ho nenuťte! Ptáte se, jak vůbec máte tak malého tvorečka, který ještě neumí sedět, krmit? Posaďte ho do autosedačky! Usnadní Vám to práci a dítě bude mít při jídle dostatek pohodlí. Většina dětí toho napoprvé mnoho nesní. Některé malé jedlíky může rozčilovat, že je mezi jednotlivými sousty příliš velká časová prodleva. Přece jen, prs nebo dudlík funguje rychleji. Příkrmy od ukončeného 4. měsíce věku by měly začít dostávat všechny děti, které jsou krmené pouze umělým mlékem. Pokud naopak plně kojíte a máte pestrou stravu (a ne příliš hladové dítě), věřte, že miminko do 6. měsíce věku nic jiného než mateřské mléko nepotřebuje. Přejeme Vašemu miminku dobrou chuť a těšíme se na Vás v příštím dílu!     

Díl 14. Čtyři a půl měsíce

Přečtěte si také:

Foto: www.samphoto.cz

Tagy: miminko | seriál

Článek je vydán v rámci seriálu: První rok miminka

Komentáře